YEMEK-İÇMEK ÜZERİNE
Roma'daki tüm çeşmelerden, irili ufaklı su kaynaklarından su
içebilirsiniz. Satın alacağınız zaman ya da dışarıda yemek yerken su
için iki seçenek var önünüzde. Aqua Naturale ya da Aqua Frizzante(
Gassata). İlki bizim su dediğimiz su diğeri adı üzerinde mineralli su,
soda kıvamında ama soda kadar keskin değil. (San Pellegrino kıvamında)
İtalya'ya
özgü içeceklerden denemeden dönmeyin. Bunlardan ilki, alkollü kokteyl
kıvamında Aperol Spritz (Campari ile sunulan da var ama biraz acı).
Aperol Spritz sevmeyen var mıdır bilmem. Deneyebileceğiniz diğer içecek
Limoncello. Seveni de çok, kolonya muamelesi yapanı da. Bir diğer içki
Grappa, şöyle minicik bir duble yeterli denemeniz için, içkilerin
espressosu diyebilirim. Bir de enginarın çok kullanıldığı İtalyan
mutfağında bunun likörünü de yapmışlar, Cynar.
Gelelim gelato
mevzusuna. İtalya'nın küçük yerleşimlerinde önünüze gelen gelato'cuda
yiyin, harikadır derim ama Roma ve diğer büyük şehirlerde yiyeceğimiz
yeri seçmek gerek. Vecchi ve Giolitti şehrin en iyi gelato'sunu yapan
yerler. Dikkat ederseniz dondurma demiyorum, zira gelato içinde daha az
şeker ve hava bulunduruyor bu nedenle tadı o kadar muhteşem ve yoğun.
Bir de Granita var, değişik meyvelerle yapılan bu buzlu içecek sıcak yaz
günlerinin diğer kurtarıcısı.
Pizzalar da hamurlarına göre ikiye
ayrılıyor, Pizza alla Romana yani Roma usulü pizzaların hamuru kağıt
gibi ince, odun ateşinde ğiştikten sonra çıtır çıtır olur. Pizza alla
Napoletana yani Napoli usulü pizzanın hamuru kabarıktır. Ve aslında
dünyanın en iyi pizzalarının Napoli pizzaları olduğu söylenir. Hele
Napoli'de yenirse...
Fazladan bilgiler; Tiramisu, İtalyanca'da
tirare, mi ve su birleşiminden oluşan bir kelime. ''Beni yukarı çıkar ''
gibi bir anlama sahip. Bizdeki tarifle pek de alakası olmayan
tiramisuyu savoiardi bisküvileri ve mascarpone peyniriyle yapıyorlar.
Eğer
domuz eti yemek istemiyorsanız, ve menüde ingilizce seçeneği
bulunmuyorsa; gramerden uzak kısaca ''no carne maiale'' diyebilirsiniz.
Ristorante, trattoria, osteria şeklinde üçe ayrılan yemek mekanlarının farkı şöyle;
Ristorante
en şık yemek yenilebilecek mekanlardır ve ödeyeceğiniz fatura da
şıklıkla orantılı değişir,genellikle fiyatlar yüksektir.
Trattoria'lar,
Ristorante'lerden daha mütevazi şirin işletmelerdir. Yemek lezzeti
konusunda şüpheniz olmasın sadece yemek çeşidi daha azdır, dekorasyon
daha sadedir, fiyatları da oldukça uygundur.
Osteria'lar ise daha
çok aile işletmesi, 3-5 masalık ufak mekanlardır. Günlük çıkan yemek
çeşidi azdır ve fiyatlar çok uygundur. Rosticceria, yine küçük
lokantalar için kullanılıyor.
Sabahları bir kruvasan yanına espresso
yuvarlanan, gün içinde de ayaküstü kahve ve diğer içeceklerin ayak üstü
içildiği yerler Il Bar, pastaneler Pasticceria, sandviç tarzı yiyecekler
satan yerler Paninoteca, şarap evleri Enoteca, pizzacılar Pizzeria
adını alır.
Turistik mekanlarda yemek yemekten kaçının.
İtalyada'sınız diye her adımınızı attığınız mekanda muhteşem makarnalar,
pizzalar sizi beklemiyor. Gerçekten iyi yemek yapan yerler öğle yemeği
için 12:30-14:00, akşam yemeğinde ise 19:00-23:00 saatleri arasında
açılırlar ve diğer saatlerde kapalıdırlar, küsüp başka yerlere gitmeyin,
bekleyin değecektir.
Hesabı ödedikten sonra bahşiş bırakmanıza
gerek yok, zaten hesaba otomatik kuver eklenmiştir. Sadece oturmadan
kuver ücretinin ne kadar olduğuna bakmakta fayda olabilir.:)
Menulerde
Tavola ve Banco şeklinde iki ayrı fiyatlandırma görebilirsiniz. Tavola
oturarak yemek istediğinizde ödeyeceğiniz fiyattır, Banco ise ayakta
atıştırma ya da elinde alıp gitme halinde ödenecek fiyattır.