Roma Yemek

YEMEK-İÇMEK ÜZERİNE

Roma'daki tüm çeşmelerden, irili ufaklı su kaynaklarından su içebilirsiniz. Satın alacağınız zaman ya da dışarıda yemek yerken su için iki seçenek var önünüzde. Aqua Naturale ya da Aqua Frizzante( Gassata). İlki bizim su dediğimiz su diğeri adı üzerinde mineralli su, soda kıvamında ama soda kadar keskin değil. (San Pellegrino kıvamında)
İtalya'ya özgü içeceklerden denemeden dönmeyin. Bunlardan ilki, alkollü kokteyl kıvamında Aperol Spritz (Campari ile sunulan da var ama biraz acı). Aperol Spritz sevmeyen var mıdır bilmem. Deneyebileceğiniz diğer içecek Limoncello. Seveni de çok, kolonya muamelesi yapanı da. Bir diğer içki Grappa, şöyle minicik bir duble yeterli denemeniz için, içkilerin espressosu diyebilirim. Bir de enginarın çok kullanıldığı İtalyan mutfağında bunun likörünü de yapmışlar, Cynar.
Gelelim gelato mevzusuna. İtalya'nın küçük yerleşimlerinde önünüze gelen gelato'cuda yiyin, harikadır derim ama Roma ve diğer büyük şehirlerde yiyeceğimiz yeri seçmek gerek. Vecchi ve Giolitti şehrin en iyi gelato'sunu yapan yerler. Dikkat ederseniz dondurma demiyorum, zira gelato içinde daha az şeker ve hava bulunduruyor bu nedenle tadı o kadar muhteşem ve yoğun. Bir de Granita var, değişik meyvelerle yapılan bu buzlu içecek sıcak yaz günlerinin diğer kurtarıcısı.
Pizzalar da hamurlarına göre ikiye ayrılıyor, Pizza alla Romana yani Roma usulü pizzaların hamuru kağıt gibi ince, odun ateşinde ğiştikten sonra çıtır çıtır olur. Pizza alla Napoletana yani Napoli usulü pizzanın hamuru kabarıktır. Ve aslında dünyanın en iyi pizzalarının Napoli pizzaları olduğu söylenir. Hele Napoli'de yenirse...
Fazladan bilgiler; Tiramisu, İtalyanca'da tirare, mi ve su birleşiminden oluşan bir kelime. ''Beni yukarı çıkar '' gibi bir anlama sahip. Bizdeki tarifle pek de alakası olmayan tiramisuyu savoiardi bisküvileri ve mascarpone peyniriyle yapıyorlar.
Eğer domuz eti yemek istemiyorsanız, ve menüde ingilizce seçeneği bulunmuyorsa; gramerden uzak kısaca ''no carne maiale'' diyebilirsiniz.
Ristorante, trattoria, osteria şeklinde üçe ayrılan yemek mekanlarının farkı şöyle;
Ristorante en şık yemek yenilebilecek mekanlardır ve ödeyeceğiniz fatura da şıklıkla orantılı değişir,genellikle fiyatlar yüksektir.
Trattoria'lar, Ristorante'lerden daha mütevazi şirin işletmelerdir. Yemek lezzeti konusunda şüpheniz olmasın sadece yemek çeşidi daha azdır, dekorasyon daha sadedir, fiyatları da oldukça uygundur.
Osteria'lar ise daha çok aile işletmesi, 3-5 masalık ufak mekanlardır. Günlük çıkan yemek çeşidi azdır ve fiyatlar çok uygundur. Rosticceria, yine küçük lokantalar için kullanılıyor.
Sabahları bir kruvasan yanına espresso yuvarlanan, gün içinde de ayaküstü kahve ve diğer içeceklerin ayak üstü içildiği yerler Il Bar, pastaneler Pasticceria, sandviç tarzı yiyecekler satan yerler Paninoteca, şarap evleri Enoteca, pizzacılar Pizzeria adını alır.
Turistik mekanlarda yemek yemekten kaçının. İtalyada'sınız diye her adımınızı attığınız mekanda muhteşem makarnalar, pizzalar sizi beklemiyor. Gerçekten iyi yemek yapan yerler öğle yemeği için 12:30-14:00, akşam yemeğinde ise 19:00-23:00 saatleri arasında açılırlar ve diğer saatlerde kapalıdırlar, küsüp başka yerlere gitmeyin, bekleyin değecektir.
Hesabı ödedikten sonra bahşiş bırakmanıza gerek yok, zaten hesaba otomatik kuver eklenmiştir. Sadece oturmadan kuver ücretinin ne kadar olduğuna bakmakta fayda olabilir.:)
Menulerde Tavola ve Banco şeklinde iki ayrı fiyatlandırma görebilirsiniz. Tavola oturarak yemek istediğinizde ödeyeceğiniz fiyattır, Banco ise ayakta atıştırma ya da elinde alıp gitme halinde ödenecek fiyattır.